Alles over de apotheek en online apotheker

0
Apotheek

Er zijn veel taken die je over een apotheker niet weet. Apothekers zijn onmisbaar in 2019, zelfs met de opkomst van Online Apothekers, komen we een tekort aan apothekers. Dit komt door de toenemende gebruik van medicijnen en omdat mensen snel en gemakkelijk advies willen zonder afspraak. In deze artikel gaan we je alles over de apotheker vertellen, van de doodnormale stagiair  tot aan de online apotheker.

Recepten uitschrijven

Dit is de meest bekende taak van een apotheker. Het proces van het correct vullen van een recept is niet altijd zo eenvoudig als algemeen wordt aangenomen. Een apotheker moet de medicatie die de arts heeft aanbevolen voor de patiënt dubbel checken en ervoor zorgen dat deze ZEKER WETEN geschikt is voor de patiënt, dit is vooral moeilijk als je realiseert dat de meeste patiënten meerdere medicijnen neemt.

In sommige gevallen kan er sprake zijn van een bijwerking door de genomen medicijn. Het is mogelijk dat de apotheker de (huis)arts dan moet bellen om de keuze van het geneesmiddel te bevestigen of om een aanbeveling te doen, zoals een wijziging van de dosis.

Ten slotte verstrekt een apotheker de medicatie met genoeg informatie (denk aan bijsluiters en uitleg) aan de betrokken patiënt, zodat de patiënt zelf de medicatie kan innemen zonder problemen.

Lees ons andere blog post: 5 dingen die je moet weten voordat je een Scooter gaat kopen

Geneesmiddelen voorbereiden

Niet elke medicatie die in een apotheek beschikbaar is, is kant-en-klaar om aan de patiënt verstrekt te worden. Het kan nodig zijn dat sommige geneesmiddelen door de apotheker moet worden voorbereid.

Sommige medicijnen vereisen eenvoudige bereidingstechnieken, zoals het toevoegen van water aan poeder in een fles om een oplossing te vormen. Specifieke crèmes en zalven kunnen ook worden bereid door een apotheker, die ervoor zorgt dat de juiste concentratie van de werkzame stoffen gelijkmatig wordt gemengd.

Advies geven

Om ervoor te zorgen dat de veiligheid van een patiënt goed wordt gewaarborgd is er meestal een specifieke manier om een medicatie in te nemen , wat kan verschillen van medicijn tot medicijn en van patiënt tot patiënt. De apotheker is dan verantwoordelijk om dit goed duidelijk te maken.

Sommige geneesmiddelen worden bijvoorbeeld het best op een bepaald tijdstip van de dag gebruikt, zoals vlak voor het eten of voor het slapengaan. Apothekers moeten ervoor zorgen dat de patiënten weten wat de beste manier is om de medicijnen in te nemen. Ook moet de apotheker vertellen hoe het medicijn moet worden opgeslagen en gebruikt.

Bovendien kan het advies over de manier waarop het medicijn moet worden ingenomen voor elke persoon anders zijn. Het varieert met factoren zoals de leeftijd, het gewicht en het geslacht van de patiënt, en andere gelijktijdige medicatie die de patiënt inneemt.

Een apotheker moet alle relevante informatie verzamelen en patiënten persoonlijk advies geven over hoe ze het meeste uit hun medicijnen kunnen halen.

Lees ook: Waar moet je op letten als je een TV gaat kopen

Andere gezondheidsdiensten

Een apotheker is vaak de gezondheidswerker die een patiënt het vaakst ziet. Meestal wanneer de patiënt zijn nieuwe dosis medicatie ophaalt. Op basis van deze informatie kan een apotheker ook nagaan hoe het met de medicatie gaat en wat de algemene gezondheidssituatie is van de patiënt. Dit is vaak nuttig bij het identificeren en beheren van gezondheids- of medicatiegerelateerde problemen voordat deze ernstiger worden.

Bovendien leveren apothekers gratis gezondheidsproducten zonder recept, inclusief de producten die nodig zijn voor de ziekenverpleging.

Afhankelijk van het land waar de apotheker werkzaam is, zijn er verschillende andere gezondheidsdiensten die de apotheker aan patiënten kan aanbieden.

Zij kunnen bijvoorbeeld patiënten helpen bij het controleren van hun bloeddruk, of patiënten jaarlijks een griepvaccinatie geven (niet elke Nederlandse apotheker mag dit doen). Sommige openbare apotheken bieden programma’s aan om te helpen bij het beheer van stoppen met roken, diabetes mellitus, hyperlipidemie en astma. Ook kunnen apothekers helpen bij het kiezen van de beste apparatuur voor thuisrevalidatie.

Lees zometeen: 6 Voordelen van een opslagruimte die je zeker moet weten

Meerdere soorten apothekers

Alles wat tot nu toe is besproken, gaat eigenlijk alleen over openbare apothekers, die in lokale apotheken werken. Er zijn echter verschillende andere soorten apothekers, zoals Online Apotheken of apothekers die in een ziekenhuis, adviesbureau of farmaceutische industrie werken. We kunnen hier een heleboel over schrijven, maar in het volgende gedeelte van de artikel gaan we het alleen nog hebben over de populaire Online Apotheker!

Online Apotheker

Voor velen van ons heeft het internet onze manier van leven, werken en winkelen compleet veranderd. Het heeft het voor ons mogelijk gemaakt om prijzen te vergelijken en medicijnen te kopen zonder ons huis 1 seconden te verlaten. Volgens schattingen van de CBS (Centraal Bureau Statistieken) verkopen meer dan 50 Nederlandse bedrijven online medicijnen zonder recept. Dan komt de vraag “Zijn online apotheken veilig?” wel tevoorschijn.

Als je besluit om medicijnen online te kopen, wees dan heel voorzichtig! Sommige websites verkopen medicijnen die misschien niet veilig zijn. Sommige sites volgen ook niet de wettelijke procedures, en je kunt jouw persoonlijke informatie in gevaar brengen.

Dus voordat je klikt op de “toevoegen aan winkelwagen” knop, hier is wat je moet weten over online recept geneesmiddelen.

De voordelen van het kopen van medicijnen online

Een online apotheek kan jou voorzien van een eenvoudige en persoonlijke manier om medicijnen zonder recept te kopen, vaak tegen een meer betaalbare prijs. Online apotheken zijn vooral handig als je een lichamelijke beperking hebt, in een buurt woont zonder apotheken of ver moet rijden.

Als je schaamt om bepaalde medicijnen of gezondheidsproducten te bestellen, kan je handig anoniem blijven in online apotheken. Bijvoorbeeld, een van de meest gekochte online medicijnen is Viagra, gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen.

Als je vragen hebt over jouw medicijnen, kan je altijd bij veel betrouwbare internetapotheken terecht. Internetapotheken kunnen ook online productinformatie verstrekken zoals gebruiksaanwijzingen en bijsluiters, die kan je makkelijk uitprinten.

Gevaren

Wat zijn de gevaren van het kopen van medicijnen online? Veel online apotheken zijn legitieme bedrijven.”Helaas, zijn er ook een heleboel frauduleuze online apotheken” vertelt de Apotheker van https://www.apotheekonline.net. Die verkopen jou illegale medicijnen,  volgen niet de juiste procedures voor het invullen van jouw recept, en beschermd jouw persoonlijke informatie niet. Daarom is het handig om altijd kritisch te zijn, bij het bestellen van medicijnen online.