5 dingen die je moet weten voordat je een Scooter gaat kopen

0
stock image scooter

Als je besluit om een scooter te kopen, zal je merken dat er een heleboel opties zijn om uit te kiezen. Een grote verscheidenheid aan motor- en autofabrikanten hebben hun handen in de scootermarkt gedompeld, waardoor een breed scala aan producten beschikbaar is voor de veeleisende consument. In dit artikel legt de Grootste Scooterzaak “Fast & Furious Scooters” uit wat je moet weten voordat je een scooter haalt.

1. De basis

Waarschijnlijk heb je eerder nog geen scooter gehad dus laten we even naar de basics gaan. “Bij het kiezen van jouw allereerste scooter kan je beter beginnen met iets gebruikt” vertelt Fast & Furious Scooters. Bij de meeste Scooter dealers verkopen ze tweedehandse scooters, deze zijn vele malen goedkoper dan een gloednieuwe.

Scooters hebben een breed scala van motor maten, vertegenwoordigd door het aantal cc’s. Hoe kleiner de motor, hoe langzamer de scooter, en hoe beter het brandstofverbruik. (Het omgekeerde is ook waar.)

Een goedkope scooter zal meestal een 50cc motor hebben, wat betekent dat je het maximum haalt bij ongeveer 30-50 km/u. Dit is een mooie snelheidslimiet voor een beginner, zodat je niet in de verleiding komt om op snelwegen (wat illegaal is) of snelle wegen in de stad te rijden terwijl je nog een beginner bent. Goedkopere scooters hebben ook niet het comfort of de esthetiek als een duurdere scooter (zoals een gloednieuwe Vespa), maar ze zullen je zeker helpen om ervaring op te bouwen. Meestal zullen goedkope de goedkope scooters een 2-takt motor hebben, dat heeft veel nadelen vergeleken met een 4-takt motor. Later in dit artikel vertelt Fast en Furious je meer over 2-takt en 4-takt.

Lees onze vorige blogpost: Waar moet je op letten als je een TV gaat kopen

2. Andere opties overwegen

Voordat je een scooter haalt moet je ook goed alle andere opties overwegen zoals, e-steps, e-bikes, custom vespa enz. Fast en Furious Scooters heeft een infographic gemaakt om jouw overweging nog makkelijker te maken. Bekijk de infographic hieronder.

fast & furious scooters infographic
Fast & Furious Scooters infographic

3. Scooter 2-takt en 4-takt

  • Brandstofgebruik: Wat de efficiëntie betreft, wint de 4-takt zeker. Dit is te wijten aan het feit dat er één keer per 4 slagen brandstof wordt verbruikt.
  • Gewicht: Viertaktmotoren zijn zwaarder; ze wegen meer dan 50% meer dan een vergelijkbare 2-taktmotor.
  • Geluid: De viertaktmotor is ook veel stiller, een tweetaktmotor is beduidend luider en heeft een opvallend, hoog “zoemend” geluid.
  • Duurzaamheid: Omdat tweetaktmotoren zijn ontworpen om bij een hoger toerental te draaien, slijten ze ook sneller; een viertaktmotor is over het algemeen duurzamer. Dat gezegd hebbende, zijn tweetaktmotoren krachtiger.
  • Onderhoud: Tweetaktmotoren zijn een veel eenvoudiger ontwerp, waardoor ze gemakkelijker te repareren zijn. Ze hebben geen kleppen, maar poorten. Viertaktmotoren hebben meer onderdelen, daarom zijn ze duurder en kosten reparaties meer.
  • Brandstof: Tweetaktmotoren vereisen een menging van olie en brandstof, terwijl de viertaktmotoren dat niet nodig hebben.
  • Milieuvriendelijkheid: Viertaktmotoren zijn milieuvriendelijker; bij een tweetaktmotor komt er ook verbrande olie met de uitlaat in de lucht terecht.

4. Scooter Helm

Als je een scooter gaat halen wil je wellicht een helm erbij, voor de snorfiets is dit niet verplicht maar optioneel, maar dat gaat volgend jaar veranderen. In Amsterdam is het al verplicht sinds 8 april 2019 om een helm te dragen tijdens het scooter rijden, ook moet je op de autorijbaan rijden i.p.v. de fietspad. Voor de rest van Nederland moet er vanaf 2020 op de normale rijbaan gereden worden en een helm is dan ook verplicht.

5. Tweedehands of een nieuwe scooter

Op een gegeven moment kan je verleid worden om een oude scooter te kopen. Weinig dingen zijn koeler dan een prachtig gerestaureerde vintage Vespa die door de straten scheurt. Maar de kerel die die scooter berijdt, heeft er veel tijd in gestoken (of iemand veel geld betaald) om dat te laten gebeuren. Mijn advies: tenzij je van het onderhoud en reparatie van een scooter een parttime hobby wilt maken, koop dan een relatief recent model.

De meestverkochte Merken en Scooters volgens Fast & Furious Scooters

Vespa

Italiaanse fabrikant en de gouden standaard van de scooter productie. Wanneer de meeste mensen zich een scooter voorstellen, stellen ze zich een Vespa voor. Het is de typische scooter, vooral bekend om zijn strakke stalen frames. Huidige populaire modellen zijn de LX en de Sprint.

Vespa LX – Bron: fastfuriousscooters.nl

De Vespa LX is te herkennen aan de ronde koplamp welke ingebouwd is in het stuur. De LX heeft in de zijbeplating onder het zadel drie ventilatiesleuven zitten.

De Vespa Sprint is opvolger van de Vespa S, welke je meteen herkend aan de vierkante koplamp welke rondom met een chromen rand is afgewerkt. De Vespa Sprint is tussen de jongeren een hele populaire keuze, hij ziet er erg sportief uit.

Yamaha

Deze Japanse fabrikant produceert sterke en betrouwbare scooters betrouwbare scooters. Een Yamaha scooter is goed ontworpen en gebouwd waardoor een Yamaha scooter garant staat voor jarenlang rijplezier. De designs van de Yamaha scooters en motoren erg mooi. Yamaha heeft al ontzettend veel scooters en motoren verkocht, wat aangeeft dat het Yamaha merk een populair merk is dat door veel mensen als kwaliteit ervaren wordt. Ook begint de prijs van een Yamaha best laag, volgens Fast en Furious Scooters kan je al vanaf €1000,- een Yamaha Scooter aanschaffen. Dat is zeker weten een “bang voor je buck”.

yamaha aerox
Yamaha Aerox – Bron: fastfuriousscooters.nl

De meest populaire Yamaha scooter op dit moment is de Yamaha Aerox, hij staat bekend als een stoere en sportieve scooter. Alle scooter en motor liefhebbers kennen de Yamaha Aerox volgens Fast en Furious Scooters.

Naast de Aerox heeft Yamaha nog de Neo scooter. De Yamaha Neo is een compleet ander model dan de Aerox. De Yamaha Neo richt zich meer op de retro kant van de scootermarkt. Dit retromodel is geliefd onder de mensen die houden van deze look en geven hier vaak de voorkeur aan boven andere scootermerken.

Conclusie

Na het lezen van heel dit artikel ben je hoogstwaarschijnlijk klaargestoomd om een goede keuze te maken tijdens je aankoop van een scooter of misschien wel een ander voortuig. Als je nog steeds niet zeker bent of als je vragen hebt kan je altijd terecht bij de experts van Fast en Furious Scooters.