Waar moet je op letten als je een TV gaat kopen

0
tv

Dus je bent klaar om een nieuwe TV te kopen, en je wilt dat het een goede TV is. Waarschijnlijk wil je nu al naar de MediaMarkt gaan om eentje te halen. Als dit de eerste keer is dat je een tv koopt waarbij het meer gaat dan om de prijs, dan is het verstandig om een beetje de TV’s in te verdiepen.

Hieronder zijn 5 factoren waar je rekening mee moet houden bij een aankoop van een TV, ze zijn grofweg gerangschikt van het meest tot het minst belangrijke. Natuurlijk zal niet alles hetzelfde zijn voor elke koper: je bent misschien bereid om iets meer uit te geven voor een OLED TV met een fantastisch contrast ten opzichte van een grotere LED-LCD TV tegen dezelfde prijs. Maar als je bij jouw aankoopbeslissing rekening houdt met al het volgende, zal je blij zijn met het resultaat.

LEES OOK: Dortmund accepteert dat Sancho binnenkort gaat verlaten

1. Refresh Rate

De Refresh Rate van de TV is het aantal beelden dat hij per seconde kan weergeven. Alle moderne TV’s zijn minstens 60 hertz (Hz), met duurdere modellen die 140Hz of zelfs 280Hz aanbieden.

Meestal maakt dit niet uit: TV- en filminhoud wordt bijna altijd met 24 of 30 hertz weergegeven. Schaalvergroting tot 60Hz is niet veel verandering. Maar als u jouw content op 120Hz of sneller weergeeft, kan de beweging er soepeler uitzien.

2. Software

De meeste nieuwe televisies zijn “Smart TV’s”. Dat betekent dat ze vooraf geladen zijn met software en dat ze apps kunnen downloaden voor het streamen van video, zoals Hulu en Netflix. Dit is een ander geval van “het is gratis, je kunt het net zo goed krijgen”.

Leuke video: Van Dijk deelt Fifa 20 pakketen uit

3. Luidsprekers

TV’s worden steeds dunner en dunner, wat betekent dat er steeds minder ruimte is voor goede ingebouwde luidsprekers. Terwijl de oude CRT-tv’s vaak voorzien waren van goede luidsprekers, zijn LCD- en OLED-tv’s meestal niet luid genoeg om een grote woonkamer helemaal alleen te vullen, zelfs op de grootste en duurste modellen.

4. Ingangen (Poorten)

Ingangen zijn de poorten waar alle bedrading etc. op je televisie wordt aangesloten, met uitzondering van het netsnoer. De meeste moderne TV’s hebben ten minste twee HDMI-poorten, vaker is drie HDMI-poorten het standaard kabeltype voor HDTV-inhoud. Duurdere televisies hebben er vier of meer

5. Schermgrootte en type

Uiteraard is de meest directe factor die je zult opmerken voor elke TV de grootte, uitgedrukt in inches. Dat is een diagonale meting, van de ene hoek naar de andere. Deze hebben de neiging om te komen in een paar algemene maten, van 32 inch op het kleine uiteinde tot 40/42, 46, 55 en soms zelfs hoger, met weinig variatie daartussen. Ja daar kan je lekker mee naar de Eredivisie kijken :).

Maar grootte is niet alles. Als je een 55-inch TV ziet die twee keer zoveel kost als de 65-inch TV ernaast, dan gebruikt hij waarschijnlijk een superieur beeldpaneel. De meeste televisies gebruiken een LCD (liquid crystal display panel) met een LED-achtergrondverlichting. Die achtergrondverlichting heeft invloed op de beeldkwaliteit: betere LED-verlichting, dichter bij elkaar geplaatst en met een fijnere lichtregeling, kan het LCD-scherm subtieler verlichten voor een superieur beeld. U betaalt extra voor kleinere, dunner gespreide LED-verlichting. Verschillende merken hebben verschillende namen voor hun LED-aanpak: De beste TV’s van Samsung gebruiken “QLED”-arrangementen, terwijl Vizio de toplijn van de P-serie “Quantum” noemt, ook al gebruiken ze zeer gelijkaardige technologie.