Hoe won Michael Owen de Ballon d’Or op 22 jarige leeftijd

0
Michael Owen Ballon d'Or

22 jaar oud was Michael Owen toen hij de Ballon d’Or won, maar hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen.

Michael Owen liet al snel zien hoe getalenteerd hij was. In 1998 werd hij door de Federatie tot beste jonge speler in de Premier League verkozen en door de BBC genomineerd als Sportpersoonlijkheid van het jaar.

Vijf titels

Helaas leed de Engelsman een paar weken later een ernstige knieblessure, een tragische stilstand, maar de jonge speler vertoonde in het seizoen 2000-2001 een buitengewone mentale kracht.

Owen was gewoonweg fenomenaal, hij werd de beste speler van Liverpool en droeg grotendeels bij aan hun ongelooflijke seizoen. The Reds won vijf titels, de UEFA Cup de FA, de Cup de League Cup, de euro Super Cup en het Charity Shield. Iedereen denkt dat Owen de Midas touch heeft, maar ondanks zijn talent is hij verre van de favoriet om dit jaar de Ballon d’Or te winnen.

Ballon d’Or

De beste voetballer ter wereld was Raul Gonzalez Blanco. Uitstekende scorer en altijd glimlachend. De Spanjaard scoorde 41 doelpunten uit 56 wedstrijden met Real Madrid, men dacht dat Raul voorbestemd was om de Ballon d’Or te winnen. Maar toen speelde de Engelsman voor de Ballon d’Or verkiezing op zaterdag 1 september 2001 de beste wedstrijd van zijn leven in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2002. Engeland verpletterde Duitsland 5 tegen 1, Owens scoorde drie doelpunten en vestigde de aandacht op zichzelf, maar hoe kon een 22-jarige jongen zo’n grote voetbalnatie vernietigen. De journalisten dachten nog een keer goed na op wie ze zouden stemmen en hun mening veranderde vier later maanden.

Owen won de Ballon d’Or en versloeg Raul met 36 punten, wat voor sommigen een eerlijke beloning is voor anderen niet.

Ondergang van Owen

Helaas duurde zijn tijd om te schitteren slechts één seizoen en zijn ondergang duurde veel langer met Real Madrid Newcastle en Manchester United.

Michael verloor zijn passie voor voetbal, “Aan het einde van mijn carrière kon ik niet wachten tot het stopte omdat ik het niet meer was. Na mijn eerste peesblessure was het voorbij, ik moest de manier waarop ik speelde veranderen, ik was niet meer in staat om te scoren of spelers aan te pakken of om toneelstukken te maken of zelfs snel te rennen, ik was doodsbang om pieken te maken in de wetenschap dat ik soms gekwetst zou worden” zei Michael Owen tegen BT Sport.