Macron wil ”nepnieuws” aan banden leggen

De Franse president Emmanuel Macron wil dat er nieuwe wetgeving komt om zogeheten nepnieuws beter aan te kunnen pakken. In zijn nieuwjaarstoespraak in het Elysée in Parijs merkte hij op dat de verspreiding van valse nieuwsberichten de democratie kunnen ondermijnen, vooral in verkiezingstijd.

Commentaar: Politici menen dat de vrije stroom van ideeën en informatie op het internet een bedreiging vormen voor ons welzijn en roepen zelfs op tot draconische maatregelen.

Uit het SOTT Focus artikel: Bestrijding van ‘Nepnieuws’: De Opkomst van Het Orwelliaanse Ministerie van Waarheid

Patrick Sensburg van de Christen-Democratische Unie vertelde de Duitse media dat “gerichte desinformatie met als doel een ​​staat te destabiliseren gestraft moet worden.” Het lid van de CDU van de bondskanselier merkte ook op dat als de daders deel uitmaken van inspanningen om de samenleving en de democratische instellingen te ondermijnen,”dan zouden ze vervolgd kunnen worden krachtens anti-spionage wetgeving”.

Om dat te voorkomen wil de Franse president dit jaar nieuwe wetgeving introduceren, waaronder strengere regels voor sociale media die gesponsorde artikelen plaatsen. Zo moet er een limiet worden gesteld aan de bedragen die uitgegeven mogen worden aan gesponsord nieuws op sociale media.

Powered by WPeMatico