”Broeikaseffect” … in de diepte: enorme geothermische warmtebron doet Antarctische ijskappen van onderaf smelten

Wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA hebben nieuw bewijs gevonden om een theorie te ondersteunen dat het uiteenvallen van Antarctica-ijs gedeeltelijk kan worden veroorzaakt door een enorme geothermische warmtebron, met een vermogen die dicht bij de schaal van het Yellowstone National Park ligt.

Een geothermische warmtebron die een mantelpluim wordt genoemd – een hete stroom van ondergrondse gesmolten rotsen die door de aardkorst omhooggaat – kan het ademhalingseffect verklaren dat zichtbaar is op Byrdland in Antarctica en elders langs de massieve ijskap.

Hoewel de mantelpluim geen nieuwe ontdekking is, geeft het recente onderzoek aan dat het kan verklaren waarom de ijsplaat instortte in een vorig tijdperk van snelle klimaatverandering 11.000 jaar geleden en waarom de ijsplaat nu zo snel breekt.

Powered by WPeMatico