De Russische Oktoberrevolutie was een putsch onder leiding van Lenin (en het westen)

In de communistische geschiedschrijving werd de ‘grote socialistische Oktoberrevolutie’ steeds voorgesteld als opstand van de onderdrukte massa’s van Rusland. In werkelijkheid ging het bij de gebeurtenissen vanaf 25 oktober 1917 volgens de Russische of Juliaanse kalender oftewel 7 november naar de Gregoriaanse tijdsrekening, om een putsch van een kleine, vastberaden groep bolsjewistische samenzweerders.

Na de februarirevolutie van 1917, waarmee een einde was gekomen aan de heerschappij van de tsaren, streed de links-liberale overgangsregering onder Alexander Kerenski met de raden (sovjets) van arbeiders en soldaten om de macht in het land. Daarbij sloeg de schaal al snel door ten gunste van de raden.

Commentaar: Meer over de laatste tsaar van Rusland Nicolaas II Romanov (de bolsjewieken executeerden de tsaar en zijn hele gezin in 1918): Why didn’t British King George V save deposed Russian cousin after the revolution? Why Tsar Nicholas II points the way to the restoration of Christian values

Belangrijke beslissingen voor de toekomst worden in deze situatie van het 2e Al-Russische Sovjet-Congres verwacht, dat op de avond van 25 oktober, d.w.z. 7 november, bijeenkomt om te spreken over de vorming van een coalitieregering met betrokkenheid van sociaalrevolutionairen, mensjewieken en bolsjewieken.

Powered by WPeMatico