Wantoestanden in het leger zijn niet incidenteel

Drie Nederlandse soldaten hebben hun eenheid in Schaarsbergen in 2014 verlaten wegens onder meer pesterijen, mishandelingen, aanrandingen en een verkrachting. De daders zouden sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid zijn.

Dat zeggen de drie soldaten in gesprekken met de Volkskrant. Hun verhaal wordt ondersteund door onderzoek. Defensie heeft naar aanleiding van de incidenten vier militairen gestraft.

Commentaar: We hebben het hier niet over ‘incidenten’. Het leger is een ideale broedplaats voor predatoren.

Sommige misdragingen behoorden tot ontgroeningsrituelen voor nieuwkomers. Deze rituelen zijn bij de krijgsmacht al langer een bron van zorg. De gestrafte militairen zijn ontheven uit hun functie, overgeplaatst en hebben een negatief ambtsbericht gekregen. Daarnaast is dagelijks toezicht op de slaapkamers van de militairen buiten diensturen ingevoerd en is een integriteitsmonitor aangesteld, een permanente werkgroep onder leiding van de bataljonsadjudant die deze thema’s onderzocht en bespreekbaar maakt.

Powered by WPeMatico