De lange schaduw van Gladio: Lid Bende van Nijvel herkend, maar Justitie deed niets

Jeugdvriend herkende de Reus in 1998 op robotfoto, gerecht deed er tot na de dood van de Reus in 2015 niets mee

C.B., de man die op z’n sterfbed bekende de Reus van de Bende van Nijvel te zijn, werd al eind 1998 verklikt door zijn jeugdvriend Marc Van Damme. Die had hem ‘direct herkend’ op de in oktober 1998 verspreide robotfoto nummer 19. C.B. werd bijna 17 jaar lang met rust gelaten.

Commentaar: Meer over de Reus:

De verdenking van C.B is opvallend, omdat de man zijn hele leven werkzaam was bij de voormalige Rijkswacht. Deze Belgische militaire politiedienst is vergelijkbaar met de marchaussee in Nederland, en werd in 2001 opgeheven.

C.B. maakte binnen die politiedienst deel uit van de elite-eenheid Groep Diane, waarin goed getrainde commando’s zaten. De eenheid werd eerder al wel gelinkt aan de Bende van Nijvel.

En:

Zo bleek C.B. eind jaren zeventig lid geweest te zijn van de elite-eenheid Groep Diane, maar werd hij vlak voor de eerste overval van de Bende afgedankt en teruggestuurd naar de rijkswacht. Daarnaast ontdekten de speurders dat B. op de dagen van de bloedigste raids eind 1985 telkens verlof had én dat hij tussen het voorlaatste wapenfeit van de Bende en de laatste aanslag in Aalst een medische fiche indiende voor een voetblessure. “Dat zou verklaren waarom getuigen van de raid op de Delhaize in Aalst altijd vertelden dat ‘De Reus’ mankte”, aldus een gerechtelijke bron.

De cel Waals-Brabant (CWB) spaarde op 19 oktober 1998 kosten noch moeite voor ‘de oproep van de laatste kans’. Heel België werd vol gehangen met knalgele affiches met tien robotfoto’s. De politie lanceerde ook voor het eerst een webpagina en smeekte de bevolking om hulp.

Die kreeg ze.

Powered by WPeMatico