De Sovjet-interventie in Afghanistan

Op Eerste Kerstdag 1979 vielen Sovjettroepen Afghanistan binnen. Een militaire operatie die slechts enkele weken had moeten duren, groeide uit tot een verblijf van een kleine tien jaar, en een ongekende opleving van de Koude Oorlog. Wat bezielde het Kremlin om hieraan te beginnen? Dankzij opengestelde Kremlin-archieven weten we nu het antwoord. Moskou zakte steeds dieper weg in het Afghaanse moeras De Sovjet-Unie heeft gedurende bijna de gehele twintigste eeuw een stempel gedrukt op de geschiedenis van het nabijgelegen Afghanistan. Verschillende Sovjetinterventies en een sterk op Moskou georiënteerd buitenlands beleid waren het gevolg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in 1965 – toen Afghanistan nog een monarchie was – een Afghaanse communistische partij werd opgericht. Deze viel echter spoedig uiteen in ruziënde facties.

Powered by WPeMatico