TERUGBLIK: Lockerbie, nog een complot tegen Libië

Het kamp Zeist van de militaire vliegbasis Soesterberg staat klaar voor Moamar Khadafi. Burgemeester R.G. Boekhoven van de gemeente Zeist (binnen wiens gemeentegrenzen negentig procent van het terrein valt) vergadert al weken in het diepste geheim met de allerhoogste autoriteiten over veiligheidsmaatregelen rond het toekomstige monsterproces dat zich binnenkort op het kamp moet afspelen tegen de Libische ingezetenen Abdel Basset Ali Megrahi en Lamen Khalifa Fhima. Deze twee voormalige werknemers van Libyan Arab Airlines in Malta zijn aangewezen als vermeende daders van de bomaanslag op Pan Am-vlucht 103 op 21 december 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie (270 doden). Maar voor het zo ver is zal de Tweede Kamer wel eerst haar zegen moeten geven aan een tijdelijke inkrimping van het Koninkrijk. Het Lockerbie-proces zal verlopen naar Schots recht, en Soesterberg zal voor de duur van het proces dan ook Schots (dat wil zeggen Brits) grondgebied moeten zijn.

Twee weken geleden sloot minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken een overeenkomst met de Britse ambassadeur in Nederland over de tijdelijke gebiedsoverdracht. Daaraan ging een resolutie van de Verenigde Naties vooraf, die de beide landen opriep tot een dergelijke ‘zetelovereenkomst’. Nederland wierp zich indertijd op als ideale plek voor het Lockerbie-proces, daar de Libische leider Khadafi had geëist dat het proces tegen de twee verdachten zich op ‘neutraal’ grondgebied (dat wil zeggen niet in Engeland of de Verenigde Staten) moet afspelen. De deal van Van Aartsen houdt in dat het kamp Zeist voor de gehele duur van het proces Brits grondgebied zal zijn.

Powered by WPeMatico